Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 0 | 0 | |
EURO | 0 | 0 | |
ÇAYÖREN KÖYÜNÜN ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARI
Köy içi kaldırım çalışması genel olarak iyi ve kalıcı olmuştur. Bunun için emek sarf eden eski muhtar Ali ÇARDAK ve eski dernek başkanı Selahattin TOPALALİOĞLU na teşekkür etmek gerekir.
Halen eksik kalan birkaç yer vardır. Bunlar acilen tamamlanmalıdır.
İstinat duvarları güzel olmuştur. Birkaç tane yıkılmakta olan eski bina mevcuttur. Bu binaların yıktırılması gerekir.
Kilit taş işi ve istinat duvarlarından bedelini ödemeyen köylülerimiz vardır. Bu paraların acilen toplanması gerekir. Vermemekte direnenler hakkında kanuni işlemler yapılmalı ve ilan edilmelidir. Yoksa gelecek projelerde para toplamak mümkün olmaz.
Ayrıca bu projeye sponsor olanlara sokak isimleri yazdırma sözü verilmişti. Bu sözde yerine getirilmelidir.
Parke taş çalışmaları sırasında sokağa taşan ve dar yerlerdeki merdiven ve duvarlar yıkılarak geri çekildi. Fakat bir kısmı halen sokak içlerine taşmış durumdadır. Bunların tamamı kadastro güncellemesinde de sokağa taştıkları tesbit edilmişken Muhtarlık olayı seyretmekten başka bir şey yapmıyor. Bir yangında bu merdivenlerden dolayı felaket yaşanabilir. Çok acil çözümlenmesi gerekir.
Özellikle yaz aylarında ev artıkları çevreye atılmakta. Naylon torbalar kuşların köpeklerin rüzgarın dağıtması ile çevreye yayılmakta. Sağlıksız ve çirkin görüntüler oluşturmaktadır.
Dere kenarına açılan çukuru çöp yeri olarak kullanmaktayız. Ama buraya da çöpü düzgün atan yok. 50 metre ötesine bırakılıyor. Kaldı ki dere kenarına bu şekilde yer yapılması da son derece yanlış. Az olan suyu da kirletip kokutuyoruz.
Uygun yere üstü bacalı içinde taşınabilir tekerlekli bir konteynır konabilecek beton bir yer yapılıp. Bu konteynırı haftada bir traktörle köyün uzağında açılacak bir kuyuya taşımak lazım. Onu da uygun zamanlarda imha ederek en azından felaket getirecek bu durumdan kurtulmak kolay olur.
Bu tür bir çalışmanın çokta maliyetli olacağını sanmıyorum.
Kurban cenaze nişan düğün toplantı benzeri işlerimizde kullandığımız hizmet binası genelde iyi durumdadır.
Fakat eksikleri vardır.
Yemek pişirilen yerin üzerindeki davulumbazın bacası direk üzerinden açılmalıdır.
Bulaşık yıkama yerindeki raflar yeniden düzenlenmeli.
Et asma bölümü depo gibi kullanılmamalı. Büyük kazanlara uygun raf yapılmalı.
Her iki lojman yeniden elden geçirilmeli. Bir bölümü muhtarlık ve toplantı için düzenlenmeli. İkinci bölüm misafirhane olarak kullanılmalı. Her önüne gelen ustalara verilmemeli. Hattakendi köylülerimizden kalmak isteyenlere kiralanmalıdır.
Okul bahçesindeki çardak ve çeşme bakımdan geçirilmeli
Çatıların bakımı yapılmalıdır
Bahçeye banklar konmalı. Hatta çocuk parkı yapılmalıdır.
Mezarlık etrafındaki selvilerin bakımı yapılmalı. Etraf duvarları betonlanıp (bunu her mezar yaptırana 3 metre duvarı yenileme kampanyası ile yaptırılabilir ) üzerine tel çit yapılmalıdır. Her yıl genel temizlik yapılmalıdır.
Köyümüzün en önemli sorunlarından biridir. İyi bir nöbet planı ile çözüme kavuşur.
Suların arklarda kaybolmaması için mutlaka boru içine alınması gerekir.
Hatta bazı bölgelere basit göletler yapılabilir.
Misalin kışın tepetarla harkını kaledibine bağladığımız gibi yaylalardaki suları boş arazilere akıtarak toprağın emdiği sular arazinin altındaki çeşmelerin suyunu artırır. Yazın en azından temmuzun sonuna kadar bu çeşmeler bol su verebilir.
Böylece kışın boşa akan suları toprağımızda depolamış oluruz.
Köy ortasında eskiden beri ayvazın damın önünde köylüler hemen her saatte guruplar halinde oturup sohbet ederler.
Şimdiye kadar basit bir tahta veya taşların üzerinde oturuluyor.
Artık buraya düzgün arkalıklı oturaklar yapılmalı. Üzerine gölgelik yapılmalıdır. Burayı düzgün hale getirebilirsek köydeki insanlar daha çok bir araya gelir kaynaşma artar düşüncesindeyim.
Katırlı yolu yıllardır yokuş başının dibine kadar iyi kötü çalışıyor. Lakin oradan yukarı araçlar çıkamıyor. Muhtar Galip Toklucu çataktan henğemeye oradan tandırca güneyden yokuş başına alternatif yeni yol vurdurdu. Ne yazık ki uygun olan bu güzergah kullanılır hale getirilemedi. Kaba biçimde bırakılan bu güzergah az bir masrafla ve devletten alınacak destekle kullanılır hale getirilebilir. Çok acil yapılmalıdır. Bu yola çok masraf yapıldı. Çok emek verildi. 3 muhtar 4 dernek başkanı değişti hala kullanamıyoruz. Bu çayörene yakışmıyor.
Kızıl pınara giden yolda katırlı yolu gibi bir türlü bitirilemedi. Yine muhtar Galip Toklucu nun son düzenlemesi ile kaba yol yapıldı. Fakat arabaların gitmesi için düzeltilmesi gerekiyor. Katırlı yolundaki yapılacak çalışma burada da yapılması gerekir.Galoluklardan giden uydurma yol hem arabaları yıpratıyor. Hem de şahıs arazilerinden gittiğinden düzeltme ihtimali yok.
Katırlı ziyaret yerinde şahısların yaptığı bir iki oturak yerleri var ama çok yetersiz. Burada orman şefliği ile ortaklaşa çağa uygun piknik masaları yapmalı. Sabit Mangal ve ocaklar yapılmalı. Ortadaki çeşme bir akıyor bir akmıyor. Onun kaynağınadüzgünrögar yapılırsa kesintisiz akar.Yetersiz görülürse çatal pınardan su getirilebilir.
Ziyaret yerinin altındaki kol yerindeki çeşmede düzenlenmeli. Bu çeşmenin suyunun çok değerli olduğu herkesçe biliniyor.
Gıcılayandaki 2 adet çardağın bakımının yapılması gerekir. Sonradan yapılanın oturağı yok. Acilen yapılmalı. Hatta cıcıklı bükün çeşmenin yanına da bir çardak yapılmalıdır.
Kale dibi çardağı düzenlenmeli hatta 2 ye çıkarılmalı Çeşmesi düzgün hale getirilmelidir. Kale dibi köye çok yakın olması ve ulaşımının uygun olması nedeni ile çok kullanışlı yerdir. Buraya birçok sabit oturak, ocak, mangal yerleri yapmak gerekir,
5 – 6aile veya gurup aynı anda ayrı ayrı pikniğini yapabilecek hale getirilmelidir.
Bunlar Benim şahsi tesbitlerim tabii ki köyün daha çok sorunları ve ihtiyaçları vardır. Muhtarlık ve derneğimizin işbirliği ile tüm sorunların çözüme kavuşacağına inanıyorum.
Mali Müşavir HASAN SOLMAZ